Psikoteknik Belgesi

Psikoteknik Belgesi

Ticari Araç Sürücülerine Psikoteknik Değerlendirme Raporu 4925 sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği, 60 e maddesine göre, ticari amaçla yük/eşya ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren raporu, yetkili kuruluşlardan her beş yılda bir almaları zorunludur.
Buna aykırı hareket edenlere yönetmeliğin 73. maddesi uyarınca 5 ihtar her ihtar 100 TL olmak üzere 500 TL cezai işlem uygulanır. İhtarların toplamı 50 adede ulaşınca ve bu ihtarlar kaldırılmadığı takdirde ilgili firmanın yetki belgesi iptal edilir.

PSİKOTEKNİK RAPORUNU KİMLER ALMALI?

      Karayolu Taşıma Yönetmeliği

 SÜRÜCÜLERDE ARANACAK ŞARTLAR

Madde 60- Sürücülerin yük, eşya, kargo ve yolcu taşımacılığına ait taşıtlarda çalışabilmesi için;
a) Ticari taşıtın niteliğine göre sürücü belgesine sahip olmaları,
b) Yolcu taşımacılığında en az 26 yaşından gün almak en çok 63 yaşından gün almamak,
c) Eşya ve kargo taşımacılığında ilköğretim okullarından birini bitirmiş olmaları,
d) Yüksek Öğretim Kurumlarının sürücü eğitimi veren bölümlerinden mezun olanlar hariç, Bakanlıkça belirlenecek kurum ve kuruluşların vereceği eğitimden geçerek sürücü mesleki yeterlilik belgesi almaları,
e) Sürücülerin bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları,
f) (Değişik: RG 15/12/2004-25671) Yolcu taşımacılığında çalışacak otobüs sürücülerinin, 26 yaşından gün almış ve 63 yaşından gün almamış olmaları,
g) (Değişik: RG 15/12/2004-25671) Eşya ve kargo taşımacılığında çalışacak sürücülerin, 63 yaşından gün almamış olmaları,
h) Tehlikeli madde taşımacılığı yapan sürücülerin, ilgili mevzuatın sürücüler için zorunlu kıldığı eğitimi aldığını gösteren belgeye sahip olmaları,
ı) Uluslararası taşımalarda istihdam edilecek sürücülerin, uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü olmamaları,
şarttır.

Psikoteknik raporu için 1 adet resim, ehliyet fotokopisi ve kimliği gereklidir.

PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME NEDİR?
Çalışma psikolojisinin bir dalı olan psikoteknik değerlendirme, bireyin belirli bir işteki yeterliliğinin ortaya konması amacıyla, gerekli bedensel ve zihinsel özelliklerinin testler aracılığıyla ölçülmesidir. Başka bir deyişle psikoteknik değerlendirme, bireyin belirli bir işe uygun olup olmadığını anlamaya yönelik olarak tasarlanmış bir inceleme-değerlendirme yöntemidir.

HATIRLATMA
YAPILACAK UYGULAMALARDA PSİKOTEKNİK BELGESİ BULUNDURMAMASI DURUMUNDA (FİRMA'YA 5000YTL SÜRÜCÜ ARKADAŞLARA 250YTL) CEZAİ İŞLEM UYGULANACAKTIR. 
DENETİM YAPACAK BİRİMLER;
ULAŞTIRMA BAKANLIĞINA BAĞLI 30 BİN SİVİL MEMUR,
JANDARMA TRAFİK,
TRAFİK POLİSİ,TRAFİK ZABITASI
PSİKOMOTOR TESTLERİ
Kordinasyon Testi
Hız Ve Mesafe Testi
Çarpışma Tahmin Testi
Tepki Hızı Testi
Çevresel Görüş 1 ve 2 Testleri
Trafiğe İlişkin Görüş Testi
Trafik Ortamında Tepki Testi
SÜRÜCÜLERDE PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME
Sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel özelliklerinin (algı, dikkat, hafıza, muhakeme vb.); Psikomotor yetenek ve becerilerinin (tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonu vb.); tutum-davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin (risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol vb.) ölçülmesi ve sürücülük açısından uygunluğu-yeterliliği hakkında bir sonuca varılmasıdır. 
Standart, tarafsız, Bilimsel, Değerlendirme
Psikoteknik merkezimiz güler yüzlü personeli ve üç ayrı şubesiyle müşteri odaklı Tarafsız ,Standart ve Bilimsel kriterlere uygun olarak Psikoteknik değerlendirme, Psikiyatri muayenesi ve sürücü davranış analiziyle sizlere hizmet vermektedir.
UYGULAMA;
1. Ön Bilgi Formu ve Trafikteki Durum ve Davranış Testinin doldurulması,Öncelikle merkezimize başvuran sürücülere Ön bilgi Formu ve TDDT testleri yazılı olarak doldurtulur.

2. PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME TESTİ Daha sonra sürücü Trafikent Psikoteknik Değerlendirme cihazına alınarak,Bilişsel ve Psikomotor yeteneklerini ölçmek amacıyla çeşitli testler uygulanır.
3. PSİKOLOG GÖRÜŞMESİ Trafikent Psikoteknik Değerlendirme cihazından alınan test sonuçlarıyla birlikte Psikolog görüşmesi gerçekleştirilir.Bu görüşmede Sürücünün test sonuçlarının değerlendirmesi Psikolog tarafından yapılır.
YÖNETMELİKLER
25.02.2004 tarih ve 25384 sayılı resmi gazetede yayınlanan KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ 60. maddesi 'e' bendine göre profesyonel sürücülere Psikoteknik degerlendirme yapmaktadır. Aynı yönetmeliğin 73 üncü maddesine göre bu değerlendirmeyi yaptırmayan sürücüleri çalıştıran firmalar için para cezası, yetki belgesinin iptali ile ceza koşulları belirtilmiştir.
İLGİLİ KANUN RESMİ GAZETE'DE YAYINLANMIŞTIR.
25.02.2004 tarih ve 25384 sayılı Resmi Gazete(KTY Aslı)
08.09.2004 tarih ve 25577 sayılı Resmi Gazete(1.Değişiklik)
15.12.2004 tarih ve 25671 sayılı Resmi Gazete(2.Değişiklik)
26.02.2005 tarih ve 25739 sayılı Resmi Gazete(3.Değişiklik)
09.09. 2005tarih ve 25931 sayılı Resmi Gazete(4.Değişiklik)
18.01.2006 tarihi ve 26053 sayılı Resmi Gazete(5.Değişiklik)
PSİKOTEKNİK TEST YAPTIRMANIZ YASA GEREĞİ ZORUNLUDUR
T.C Ulaştırma Bakanlığı 4925 Sayılı Karayolu Kanunu 
Bu yazı T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI Resmi sitesinden alınmıştır.